Blogi

Mitä sinä teet, kun kohtaat tyypin, joka kertoo olevansa “between jobs”?

Kolme vinkkiä sinulle, joka kohtaat työnhaussa olevan johtajan!

Jostain syystä Suomessa puhutaan työnhausta negatiivisella tavalla. Johtotasolla on kuitenkin yleistä, että johtaja lähtee tai joutuu lähtemään erinäisistä syistä. Silti työnhausta puhumisesta on tullut jonkinnäköinen tabu johtajien kesken. Jotkut joutuvat salaamaan työnhakunsa niin pitkään kuin mahdollista.
Mitä sinä teet, kun kohtaat tyypin, joka kertoo olevansa “between jobs”? Se, miten kohtaat työnhaussa olevan, kertoo paljon johtamistyylistäsi.
Asiakkaamme ihmettelevät sitä, miksi heille toivotetaan tsemppiä, kun he kertovat omasta työnhaustaan. Tsempin toivottaminen saattaa joidenkin korvissa kuulostaa siltä, että työnhaussa olevaa säälitään. Syöpää sairastavillekin toivotetaan tsemppiä…
Kun yksi asiakkaamme oli esitellyt itsensä eräässä tapahtumassa kohtaamalleen henkilölle ja kertonut olevansa “between jobs”, oli tämä heti keksinyt syyn poistua saman tien.
Toinen asiakkaamme taas sanoi, että kerrottuaan verkostolleen työnhausta, lounaskutsuihin ei enää vastattu.
Vihreä rinkula (Open to work) LinkedInissä on aiheuttanut asiakkaillemme vain haittaa, sillä verkostoituminen potentiaalisten työnantajien kanssa on haastavampaa silloin, kun he näkevät henkilön olevan työnhaussa.
On kyllä niitäkin, jotka ovat iloisia toisen puolesta, että hän sai mahdollisuuden uusiutua ja ladata akkuja ennen seuraavaan vaativaan tehtävään siirtymistä. Mutta tällainen suhtautuminen on harvassa.
Miksi tilapäisesti ilman työtä tai työnhaussa oleva onkin yhtäkkiä vähemmän tärkeä kuin työssä oleva?
Meillä on ollut monta asiakasta, jotka ovat lähteneet työpaikastaan ilman että heillä on ollut tietoa seuraavasta. On normaalia, että tulee vaiheita, jo pitkän ja vaativan työuran tehnyt tarvitsee irtioton ja kaipaa aikaa akkujen lataamiseen sekä työnhakuun keskittymiseen, ennen kuin hän on valmis uuteen työhön.
Koska se, miten kohtaat työnhaussa olevan, kertoo paljon johtamistaidoistasi, tässä muutama vinkki, miten kannattaa tutustua uuteen huipputyyppiin, joka on työpaikkojen välissä.

Näillä kysymyksillä innostat työnhaussa olevaa eteenpäin ja kohtaamisesta jää hyvä fiilis molemmille:

1. Arvostus
Ilmaise, että arvostat sitä, että hänellä on nyt aikaa vetää henkeä ja miettiä rauhassa, mitä seuraavaksi. Voit sanoa esimerkiksi: “Wow, onpa hienoa, että sinulla on nyt mahdollisuus pysähtyä!”
2. Kiinnostus:
  • Mitä olet puuhaillut nyt, kun sinulla ei ole työvelvoitetta?
  • Mitä olet miettinyt seuraavan stepin suhteen? Millaisia haasteita haluaisit seuraavaksi?
  • Mitkä ovat kolme vastuualuetta, jotka ovat sinulle must?
  • Millaisissa ongelmissa yrityksen pitäisi olla, että sinä voisit olla niiden ratkaisija?/ Millaiset tavoitteet yrityksessä pitäisi olla, että sinua kiinnostaisi tulla auttamaan?
3. Avun tarjoaminen:
Vaikka minulla ei ole juuri nyt tarjota mitään työtä enkä tiedä sinulle sopivaa pestiä muualtakaan, voin kertoa meidän toimialan prosesseista tai toiminnasta, mikäli olet kiinnostunut kuulemaan.

Työnhaku ei ole negatiivinen asia. Se on väliaikaista. Se voi tapahtua kenelle tahansa, milloin vain ja missä elämäntilanteessa tahansa.

Jokainen kohtaaminen on tärkeä!
Kohtele työnhaussa olevia ihmisiä, niin kuin haluaisit sinua kohdeltavan sitten, kun itse olet työnhaussa.

Kiitos, että luit loppuun asti. 🫶
_________________________
Olen Julia Kaukinen, johdon urakonsulttitoimistomme perustaja.
Johtajaura elämäsi ehdoilla on mottomme. Siksi tämä aine.
Kaukinen.fi
Johtajat työnhaussa