Blogi

Suosittelijat työnhaussa – ketä pyydät suosittelijaksi?

Tarvitseeko suosittelijat laittaa CV:hen? Kuka on hyvä suosittelijaksi? Miten pyydät suosittelijoita? Tässä blogissa vastaan näihin kysymyksiin


Vähän aikaa sitten sain soiton vanhalta kollegaltani. Hän kertoi, että on yhdessä rekryprosessissa. Koska olen hänen suosittelijalistallaan, hän olisi kiitollinen jos voisin suositella häntä siihen paikkaan.

Rupesin kysymään työpaikan vaatimuksia, koska halusin tietää, olenko edes oikea henkilö suosittelemaan häntä tehtävään. Kollegani vain mainitsi, että paikka olisi täydellinen hänelle ja minun pitää vain kertoa, että suosittelen tehtävään. 😬

Työskentelin kyseisen kollegan kanssa yli 10 vuotta sitten noin 3 kk ajan samassa työpaikassa. Silloin 2009 - 2010 hän haki työpaikkoja ja pyysi minut suosittelijaksi, johon silloin suostuin. Mitä luulet, olenko edes sopiva suosittelijaksi tänään? En tietenkään. 🤷‍♀️

Kerron kollegalleni, että olen jo VANHENTUNUT suosittelijaksi, ja tänään en ole vältämättä oikea henkilö suosittelemaan häntä.

Kyseisessä työnhakuprosessissa on tehty kolme virhettä:
  • Suosittelijat olivat valmiina CV:ssä.
  • Samat suosittelijat ovat pysyneet CV:ssä yli 10 vuoden ajan.
  • Suosittelijalta on pyydetty suosituksia ilman tarkempaa tietoa työpaikasta.

Mitä vaativampi työ, sitä herkemmin kannattaa panostaa suosittelijoihin. Kannattaa miettiä tarkkaan ihmisiä, jotka sopisivat suosittelijaksi hakemaasi pestiin.


Suosittelijoita ei tarvitse laittaa CV:hen


Paitsi, jos suosittelijoita on pyydetty työpaikkailmoituksessa. Laita nimi, ja selitä onko hän ollut esihenkilönäsi, kolleganasi vai alaisenasi. Jos haluat laittaa hänen yhteystietonsa, niin varmista suosittelijalta lupa antaa hänen yhteystietonsa rekryyn. Muista mainita suosittelijalle, miksi valitsit juuri hänet suosittelijaksi tähän tehtävään.


Miten toimitat referenssit?


Älä kuluta suosittelijoita turhaan. Toimita suosittelijoita vasta kun sinulta pyydetään niitä. Kannattaa kysyä, millaisiin kysymyksiin rekrytoijat etsivät vastauksia. Toimitat sitten siihen tarkoituksen sopivat suosittelijat.


Ketä pyydät suosittelijaksi?


Jos kyseessä on johtajapesti, niin varmista, että entisistä työpaikoista sinun suosittelijalistaltasi löytyy nämä:
👉 Vähintään yksi alaisistasi (suora alainen tai matriisitiimissä oleva alainen)
👉 Vähintään yksi esimiehistäsi
👉 Vähintään yksi henkilö, joka on tehnyt töitä kanssasi (esim. eri yksikon vetäjä tai samassa johtoryhmässä ollut henkilö)

Myyntihommiin tai projektihommiin suosittelijana voi olla myös entinen asiakas tai yhteistyökumppani.


Suosittelijoita kannattaa pitää lämpimänä


Suosittelijoiden pitää olla valmiina suosittelemaan sinua hakemasi rooliin. Edes kerran vuodessa voit soitella luotettavat tyypit läpi, tiedustella miten heillä menee ja voitko olla avuksi. 😉

Tsemppiä työnhakuun!

Jos haluat aloittaa työnhaun strategisesti, niin tervetuloa meille!
Työhaastattelu Johtajat työnhaussa