Blogi

Millainen on HYVÄ johtajan CV? Mitä siinä pitää lukea?

Millainen on HYVÄ johtajan CV? Mitä hittoa siinä pitää lukea?

Johtajat työnhaussa, CV on mainoksenne! Mutta mitä tämän mainoksesi pitäisi kertoa sinusta?
Hyvin usein törmään LinkedInissä ja muualla somessa hyvin interaktiivisiin tai visuaalisiin CV:eihin. Kysymys: toimivatko ne johtotason työnhauissa?
Netti on pullollaan blogeja, cv-esimerkkejä, -malleja ja kirjoja työnhausta. Kaikki ne kertovat sinulle, minkä näköinen on paras CV. Kannattaa kuitenkin muistaa, että CV-pohja ei johdata sinua työpaikkaan, vaan todelliset tietosi, työkokemuksesi ja kykysi ratkaisevat. CV on myyntitekstisi, joka myy sinua tapaamiseen tai haastatteluun.
Anna ammattitaitoinen vaikutelma itsestäsi, kerro olennaiset tiedot ensimmäisellä sivulla ja kohtaa rekrytoija ihmisenä myös CV:ssä
Tässä on muutama vinkki, joka lisää mahdollisuuksia siihen, että CV:si luetaan ja sinut ymmärretään ammattilaiseksi.

Keep it simple

Interaktiivisia CV:eitä hypetetään usein. Niissä yhdistetään teksti linkkeihin, videoon, kuvaan ja ääneen. Rekrytoija saattaa esimerkiksi päästä nettilinkin kautta näkemään hakijan videopresentaation.
Tällainen CV saattaa sopia piilotyönhakutarkoitukseen, koska silloin ei ole kilpailua. Mutta jos haet työpaikkaa rekryilmoituksen perusteella, erityistoimenpiteitä vaativa CV ei välttämättä ole eduksi (poikkeuksena kuitenkin luova ala).
Rekrytoijat eivät ehdi katsomaan satoja videoita tai klikkaamaan eri linkkejä. He käyttävät vain muutaman sekunnin sen päättämiseen, lukevatko he CV:si vai eivät.
Johdon työnhaussa on tärkeää, että CV:stäsi on helposti luettavissa tärkeimmät asiat. Siinä pitää olla esitettynä yhteystietosi, myyntipitchisi, työkokemuksesi (käänteisesti kronologisessa järjestyksessä eli viimeisin työpaikka ensimmäisenä), koulutuksesi, vahvuutesi, kielitaitosi, digitaitosi ja harrastuksesi.

CV:si pitäisi vastata tärkeimpiin kysymyksiin:

  • Kuka olet, mitä osaat ja mitä haluat tehdä seuraavaksi?
  • Missä asut, miltä näytät ja miten sinuun voi ottaa yhteyttä?
  • Missä työskentelit ja milloin, mikä oli vastuusi, mitä olet tehnyt, mitä muutosta sait aikaiseksi?
  • Millaista johtamiskokemusta sinulla on?
  • Missä ja mitä opiskelit, mitä osaamista olet kerryttänyt vuosien aikana ja milloin?
  • Mitkä ovat vahvuutesi? Mitä erikoista sinussa on?
  • Mitä kieliä puhut ja miten hyvin?
  • Mitä digityökaluja osaat käyttää Office 365 lisäksi?
  • Mitä harrastat = miten palaudut stressistä?

Edustava valokuva

Suosittelen tuoretta valokuvaa sekä CV:hen että LinkedIn-profiiliin.
Usein minulle tulee kartoitukseen asiakkaita, joiden kuva LinkedIn-profiilissa tai CV:ssä on 5-10 vuotta vanha. Zoom-tapaamisessa näenkin sitten “vähän muuttuneen” henkilön.
Valokuvan tarkoitus on luoda positiivinen kuva sinusta ja saada sinut jäämään rekrytoijan mieleen. Jos rekrytoijan luo ilmestyy hakija, joka on erinäköinen kuin kuvassa, tulee huijattu olo.

Saavutukset ja konkretia ensin

Vaikka johtamisessa arvostetaan pehmeitä taitoja, kovat taidot ovat rekryissä prioriteetti nro1.
Shortlista tehdään kokemuksen, tulosten ja osaamisen perusteella. Luvut saavutustesi yhteydessä kertovat paljon enemmän kuin “sain valtavan muutoksen aikaan ja käänsin tappiollisen yrityksen kannattavaksi” -lause. Vasta silloin, kun olet päässyt haastatteluun, keskitytään persoonaasi ja johtamistaitoosi sekä kulttuurimatchin arviointiin.

Älä pidä sitä lyhyenä hinnalla millä hyvänsä

Mitä pidempi urasi on, sitä pidempi on CV:si. Meidän urakonsulttitoimiston laatimat CV:t ovat yleensä 3-4-sivun pituisia. Sääntö: ensimmäinen sivu myy. Siinä pitää olla myyvä yhteenveto sinusta. “Myyvä” tarkoittaa sitä, että CV on relevantti siihen tehtävään mitä haet tai mitä tavoittelet.

Kaikki eivät puhu toimialasi jargonia eivätkä ymmärrä alasi lyhenteitä

Siksi kannattaa avata toimialaasi ja kertoa olennaiset tiedot yrityksestä. Yrityksen sisällä käytetty titteli ei välttämättä kerro mitään tehtävän sisällöstä, joten on syytä kuvailla roolia muutamalla sanalla tai vaihtaa se johonkin yleisempään titteliin, jolla on sama merkitys.

Vältä kirjoitusvirheet, erityisesti yritysten nimissä tai titteleissä

Meillä jopa suomenkielisen CV-kirjoittajan laatimat CV:t ja hakemukset oikoluetaan.

Älä anna referenssejä heti CV:ssä

Referenssit tarkistetaan yleensä vasta rekrytointiprosessin lopussa. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden valita tehtävään sopivat referenssit ja ilmoittaa heille rekrytoijalta tulevasta puhelusta.
Lähetä CV:si AINA PDF-muodossa ja muista laittaa tiedoston nimeksi “etunimi, sukunimi, CV, titteli, yritys, pvm” tai “etunimi, sukunimi, CV, tavoitetittelit, toimiala”.
Jos vielä näidenkin ohjeiden jälkeen tuntuu siltä, että CV:n laatiminen ahdistaa, niin Kaukinen Consulting on valmiina auttamaan sinua CV:n, hakemuksen, valokuvauksen sekä LinkedIn-profiilin päivityksen kanssa.
Tervetuloa ilmaiseen kartoitukseen ennen kesälomaa tai vaikkapa heti lomasi jälkeen!
Uramuutos CV Johtajat työnhaussa