Blogi

Viisi johtajien työnhakuhaastetta

Viisi johtajien työnhakuhaastetta

Eikö työnhaku tuota tulosta?

Tarkista, onko sinulla korjattavaa seuraavissa asioissa:
1) Sinulta puuttuu strategia

Kun tiedät vahvuutesi työmarkkinoilla, motivaatiosi sekä uratavoitteesi, voit luoda itsellesi työnhakustrategian. Kun et tiedä tarkkaan, mitä haluat seuraavasta tehtävästä tai työnantajasta, sinun on mahdotonta pitää fokus työnhaussa.

👉 Pääset alkuun miettimällä, haluatko pysyä nykyisellä toimialalla vai onko se jo nähty.
👉 Selvitä itsellesi, mitä nykyiseen tai aikaisempaan työhösi kuuluvia työtehtäviä/ projekteja et halua enää tulevaisuudessa tehdä ja mitä haluat vielä oppia.
👉 Listaa työnantajaa koskevat kriteerit.
👉 Ala tehdä listaa myös osaamisestasi ja vahvuuksistasi. Voit vaikka käyttää vanhoja 360-arviointeja apunasi.
👉 Jatka sitten CV:n ja LinkedInin päivittämisellä. Tarkista, onko niissä olevat tiedot ajan tasalla. Tärkeintä on listata, mitä kaikkea olet saanut aikaan urallasi ja mitä haluat vielä päästä tekemään.

2) Sinulla on pelko, ettet kelpaa tai sovi muualle

"Mitä jos en kelpaa enää kenellekään?"
Koko työnhakuprosessi aiheuttaa monille epävarmuutta ja jopa ahdistusta.

Voi olla, että edellinen esihenkilösi oli niin huono ja lannistava, että sinulle on tullut huijarisyndrooma ja mietit, onko sinusta enää mihinkään. Tai et ole hakenut töitä pitkään aikaan etkä oikein tiedä, minkälaista nykytyönhaku on. Olet kotiutunut ja mietit, sovitko edes eri yritykseen. Tai olet päätynyt itsellesi väärään tehtävään tai työnantajaan. Se ei tee sinusta huijaria. Et vain sovi sinne. Piste. Se, että roikut väärässä paikassa, syö sinun uraitsetuntoasi.

Puuttuuko sinulta itseluottamusta? Ei. Kaipaat vain rohkaisua ja kenties sparrauskumppania tai mentoria.

SINÄ KELPAAT SELLAISENA jollekin toiselle SINULLE SOPIVALLE työnantajalle!

Kannattaa muistaa, että työnhaku on muuttunut enemmän ratkaisumyynniksi. Myös yrityksen sisällä. Jotta pystyt myymään itsesi, ensin pitää arvostaa sitä mitä osaat ja olet saanut aikaan. Työnhaussa on myös tärkeää löytää itsellesi kulttuurimatchi. Tunnista sinulle sopiva yrityskulttuuri ja toimintatapa.

3) Et tiedä mistä aloittaisit työnhaun

Netti on kyllä pullollaan avoimia työpaikkoja, mutta Suomen työmarkkinoilla on myös paljon johtajia vapaina. Varmaan mietit, aloittaisitko uuden työn etsimisen työnhakusivustoilta (Jobly, Duunitori, Oikotie työpaikat jne.) vai LinkedInistä. Entä piilotyöpaikat? Ehkä uusi, mielenkiintoinen johtajapesti ei löydykään ilmoituksista.

Jos haluat päästä top 100 -yritykseen töihin, pääset eteenpäin, kun listaat 5–10 yritystä, jossa haluaisit työskennellä.

👉 Käy näiden yritysten nettisivuilla viikoittain ja tutki urasivulta, löytyykö sieltä jotain sinua kiinnostavaa ja kenties myös aihe, jolla voit pitchata itsesi.
👉 Hyödynnä verkostoitumisessa yritysten somekanavia (erityisesti LinkedIn-sivuja) ja etenkin johtajien LinkedIn-profiileja.
👉 Yritä luoda kestäviä suhteita eri yritysten johdon ja potentiaalisten kollegojen kanssa.

Kaikilla ei ole suosikkilistaa yrityksistä, jollekin pörssiyritys voi olla kirosana ja perheyritys jollekin toiselle. Se sinun “helmesi” voi löytyä muualta kuin top 100 -yrityksen listalta. Prospektointi auttaa sinua löytämään sinulle sopivat yritykset!

5) Et pääse työhaastatteluihin, mutta jos pääset et saa työtarjousta

Johtajana sinun ainoana tavoitteena pitäisi olla se, että tulet löydetyksi mahdollisimman nopeasti. Periaatteessa sinun ei edes tarvitse hakea aktiivisesti, jos olet pelannut korttisi oikein.


Kilpailu on kovaa, sillä yhteen avoimeen johtajapestiin tulee keskimäärin 70 hakemusta. Jatkoon pääsee 3–5 hakijaa ja heistä valitaan yksi. Kannattaa ottaa CV tarkasteluun ja tutkia, mitä siinä voisi parantaa. Hyvä CV vastaa yrityksen tarpeeseen sekä kipupisteisiin, ja se myös puhuu samaa kieltä työnantajan kanssa. Samoin aseta fokus piilotyöpaikkoihin!

Ehkä olet päässyt joihinkin haastatteluihin, mutta sinua ei ole valittu jatkoon niistä. Tarkista, onko sinulla parannettavaa esimerkiksi valmistautumisessa.

Työhaastatteluun pitää valmistautua:
  • tee laajempi due diligence
  • harjoittele vastauksia kysymyksiin (tarinat)
  • laadi lista tärkeistä kysymyksistä työnantajalle ja rekrytoivalle esihenkilölle

Jos sinusta tuntuu, että työhaastattelu ei mene koskaan hyvin, on hyvä harjoitella työhaastattelutilannetta asiantuntijan kanssa. Joskus se, että haastattelu ei johda toivottuun tulokseen, saattaa johtua esimerkiksi tavastasi puhua, energiatasostasi, itsevarmuuden puutteesta tai sen liiallisuudesta.

5) Sinulta loppuu aika ja jaksaminen

Voi kun vuorokaudessa olisi enemmän aikaa! Aloitit työnhaun jo monta kuukautta sitten etkä enää jaksa pitkiä prosesseja ja jatkuvia “valitsimme toisen” -vastauksia. Jos olet ollut koko työnhaun ajan työttömänä, henkinen puoli voi olla jo heikoissa kantimissa ja rahat vähissä. Tai ehkä sinulla ei edes ole aikaa työnhakuun, koska olet kokopäivätyössä!

Työnhaku on taito, joka kehittyy. Usko tai älä: työnhakustrategia, selkeä viesti ja työnhakuprosessin systematisointi on ratkaisu tähän ongelmaan.


*************************************
Muista, että työnhaku myös maksaa sinulle joka tapauksessa. Jokainen työtön kuukausi on yksi kuukausipalkka vähemmän. Laskimme aikoinaan CFO:n työnhakukustannuksia, tsekkaa se postaus.

Työnhaussa ei tarvitse olla yksin, varsinkin kun siihen on tarjolla konkreettista apua. Kanssamme säästät aikaa - ja hermojasi. Jos olet päättänyt hakea johtajapestejä ja hankkia apua työnhakuun, tervetuloa kartoitukseemme!


Mielellämme tuemme sinua uramuutoksessasi.
Johtajat työnhaussa Uramuutos