Blogi

Ensin pyysivät palkkatoivomusta, sitten haukkuivat

Ensin pyysivät palkkatoivomusta, sitten haukkuivat

Moni yritys pyytää johtotason rekrytoinneissa hakijan palkkatoivomuksen antamatta tietoja kokonaisvastuusta ja tavoitteista.

"Jätäthän hakemuksesi CV:n ja palkkatoivomuksen kera osoitteessa www.osoite.fi"

Kerron taas yhden asiakkaani tarinan. Tarinan lopussa on vinkit, mistä saat itsellesi tietoja palkkahaarukasta.

Näin asiakkaani kertoo työnhakukokemuksestaan:

“Suureen konserniin kuuluva yritys haki johtajaa (yrityksen lv. noin 15 M€/ Konsernin lv. +140 M€) ja rekrytointia hoiti yrityksen toimitusjohtaja itse.

Soitin yrityksen TJ:lle ja oli hyvä keskustelu, paitsi että hieman särähti korvaan, kun yrityksen TJ sanoi, että täällä ei ole sitten mitään huippupalkkoja, ja hän itsekin oli yllättynyt kuinka vähän täällä maksetaan.

Vaikka puhelu jäi mietityttämään, tehtävä ja yritys oli mielenkiintoinen ja taustani oli sopiva. Laitoin kuitenkin hakemuksen palkkatoiveineen. Sain kutsun haastatteluun, missä minua haastatteli yrityksen TJ ja konsernista kaksi ylimmän tason johtajaa.

Haastattelu kesti 2h, ja se meni hyvin siihen asti, kunnes yksi konsernin johtajista kysyi palkkatoivetta. Kerroin oman palkkatoiveeni, joka oli hyvin realistinen tehtävään ja kokemukseeni nähden. Perustelin palkkatoiveeni sekä kerroin, että olen kyllä valmis neuvottelemaan asiasta.

Konsernin johtajat vaikuttivat tyytyväisiltä, mutta yrityksen TJ korotti ääntään ja sanoi, että ”etkö muista mitä puhelussa kerroin, että ei täällä tuollaisia palkkoja makseta!”. Muut katselivat kengänkärkiä ja minä vastasin vain rauhallisesti, että kuulen mielelläni teidän näkemyksenne asiasta. Tapaaminen päättyi nopeasti tämän jälkeen.

En kysellyt paikasta haastattelun jälkeen, koska haastattelusta jäi ristiriitainen fiilis. Tapaamisesta meni noin 3 viikkoa ja sain yrityksen yleisestä rekrytointisähköpostiosoitteesta viestin ”Emme palkkaa sinua!” ja allekirjoittajana TJ.

Kun luin ”emme palkkaa sinua”, niin nauroin ääneen, koska hyvä niin. En edes olisi mennyt ko. yritykseen töihin pelkästään yrityksen TJ:n käyttäytymisen ja täysin ala-arvoisen viestinnän takia.

Tämä on harmi, sillä konsernin johtajat vaikuttivat keskustelun pohjalta hyviltä tyypeiltä, ja heille olisinkin voinut tehdä töitä. Täytyy ilmeisesti hakea, kun yrityksen TJ:n paikka vapautuu. Toivottavasti rekrytointia hoitaa sitten oikeasti ammattilainen. "

LUPAAMANI VINKIT

YRITYKSELLE:

  • Kun pyydätte palkkatoivomuksen johdon rekryilmoituksessa tai suorahakuprosessissa, niin olkaa valmiita kertomaan oma budjettihaarukkanne. Voitte kertoa myös keskiarvon yrityksen johtoryhmän palkoista.
  • Jos ette halua kertoa palkoistanne tai budjetistanne, kertokaa tavoitteet, kuten esim. liikevaihdon kasvu 15% tai markkinajohtajuus 2025 tai laajentaminen EMEA-alueeseen.

Säästätte sekä hakijan aikaa että oman aikaanne.

TYÖNHAKIJALLE

Kun kysyn työnhakijalta, millä rahalla sinut saa uuteen tehtävään, vastaus on usein “Se riippuu…”.

Eikä riipu!

Sinulla pitää olla selkeä kuva siitä, minkä arvoinen olet ja pitää olla minimi, jonka alle et mene missään tapauksessa. Jos suostut “alennukseen”, se voi johtaa siihen, että pian kuitenkin suunnittelet lähtöä uudesta työpaikastasi. Tai jos et lähde, sinusta voi tulla tällainen “ei täällä huippupalkkoja makseta” -lähettiläs. Se on myrkyllistä sekä työnantajalle että sinulle.

  • Ennen palkkatoivomuksen lähettämistä suosittelen soittamaan verotoimistoon ja kysymään esim. sekä TJ:n että jonkun hänen alaisensa tuloista. Näin tiedät, oletko edes lähellä siitä minimiäsi.
  • Palkkatoivomukseen voi laittaa haarukkaan (esim. 7500-8500€) riippuen vastuun kokonaisuudesta, resursseista ja tavoitteista.


#johtajattyönhaussa #työnhakijakokemus #hakijakokemus #rekrytointi
Asiakastarinat Työhaastattelu