Blogi

45+ generalisti, koetko olevasi uhka vai lottovoitto työnantajalle?

Mediassa on paljon kirjoituksia ikäsyrjinnästä


Totuus on, että ihmiset elävät nykyisin pidempään. 45-59-vuotiaat ovat suurin ikäluokka Suomessa ja se kasvaa koko ajan (lähde Wikipedia, suuret ikäluokat).

Tässä kirjoituksessa kerron sinulle, miksi työnantajilla on ennakkoluuloja vanhempia työntekijöitä kohtaan, ja mitä hyötyä sinusta 45+ generalistina oikeasti on tulevalle työnantajallesi!


Miksi rekrytoijat välttävät yli 45-vuotiaita työntekijöitä?


yli-45-vuotias generalisti uhka.jpg


Eivät aivan syyttä. Tässä on esimerkki omasta asiakkaastani: yli 50-vuotias johtotason työnhakija, jonka kokemus ja osaaminen olivat aivan huippuluokkaa sekä motivaatio kohdallaan, pääsi työhaastatteluun. Haastattelun jälkeen tuli tehtävä, jossa piti arvioida yhtä artikkelia, luoda yhteenveto ja kirjoittaa omia johtopäätöksiä toimitusjohtajalle. Kaikki tämä piti tehdä ja kirjoittaa tietokoneella tunnissa.

Kyseinen henkilö teki sen paperille, ja sen jälkeen rupesi näpyttämään Wordia kahdella sormella. Tunti ei riittänyt. Kysyin, miten ihmeessä näin kävi? Hän vastasi, että hän oli johtaja-asemassa aikaisemmin, ja yleensä kirjoitukset teki assistentti. Hän ei päässyt jatkoon. Kerroin hänelle, että hänen pitää kehittää tietoteknisiä taitojaan ja oppia kirjoittamaan nopeammin tietokoneella, ettei jää tästä kiinni ensi kerralla.

Eräs viisikymppinen työnhakija ei päässyt työhaastatteluissa jatkoon, koska hän ei halunnut käyttää nykyaikaisia viestimiä (Slack, Teams, Whatsapp), joiden avulla tiimit kommunikoivat.

Joskus kuulen seuraavan selityksen:

“Sitten kun saan töitä, opiskelen järjestelmiä siellä."

Työnantajalla ei ole aikaa odottaa, että työntekijä oppii Microsoft Office 365:n ohjelmia töissä, vaan se on aivan perusasia ja edellytys. Näitä yllä mainittuja tapauksia - minulle urakonsulttina - on tullut kuitenkin vain vähän vastaan. Monet ovat kiinnostuneita oppimaan uusia ohjelmia ja ovat sinut tietokoneiden kanssa.


Mitä muita ennakkoluuloja on rekrytoivilla esimiehillä?

Yli 45-vuotiaat:
 • ovat hitaita oppimaan uutta teknologiaa
 • eivät sopeudu nuorekkaaseen yrityskulttuuriin
 • välttävät erilaisia tiimivalmennuksia ja yritystapahtumia työajan ulkopuolella
 • sairastavat enemmän kuin nuoremmat.

Näihin yllä oleviin lisätään vielä generalismiin liittyviä ennakkoluuloja:

 • osaavat vähän kaikkea, mutta tärkeätä alan osaamista on vähän
 • kyseenalaistavat johdon päätöksiä
 • haluavat koko ajan kehittää jotain, mutta kun perustyötkin pitää suorittaa
 • kestää kauan perehdyttää.

Onneksi nämä ovat ennakkoluuloja, eivätkä koko totuus.


Yli 45-vuotiaista generalisteista on paljon hyötyä

1. Kokemus ja osaaminen

Sinä olet todennäköisesti tottunut työskentelemään useilla eri toimialoilla, eri rooleissa, eri kokoisissa yrityksissä, ja olet varmasti selviytynyt erilaisista haastavista tilanteista urallasi. Sinulla on paljon monipuolista työkokemusta, tietotaitoa, piilo-osaamista ja hiljaista tietoa, joista työnantaja voi hyötyä.

Mieti seuraavia asioita:

 • Oletko tehnyt potentiaalisen työnantajan kanssa itse yhteistyötä tai onko sinulla kokemusta sen palveluista?
 • Onko sinulla kokemusta tai ymmärrystä kyseisen potentiaalisen työnantajan asiakkaista?
 • Oletko tehnyt yhteistyötä potentiaalisen työnantajan kilpailijoiden kanssa?
 • Onko sinulla sellaista osaamista, jota ei löydy potentiaalisen työnantajan tiimistä?


2. Asioita ei tehdä enää vain rahan takia

Viisikymppisenä työntekijänä saatat pohtia omia arvojasi ja miettiä työelämäsi merkityksellisyyttä. Perhe, koti ja elämä ovat suhteellisen tasapainossa, ja kokemusta on kertynyt paljon - niin työstä kuin vapaa-ajasta ja myös itsensä kehittämisestä. On ehkä jo aika jakaa tietoa ja auttaa muita menestymään.

Downshifting on uusi merkityksellinen uralla etenemisen muoto, joka on yleistymässä varsinkin yli 50-vuotiailla. Sinulla on virtaa ja energia tehdä töitä. Asennekin on useimmiten kohdallaan. Kokeneena työntekijänä voit haluta siirtää tietoja ja osaamista yrityksille, auttaen heitä menestymään.

Yleensä vanhemmalla iällä ihmiset ovat vähemmän taipuvaisia vaihtamaan työpaikkaa. He etsivät työpaikkaa, jossa voivat työskennellä pitkään. Työnantajalle tämä tarkoittaa, että tällainen työntekijä ei jätä häntä yhtäkkiä, paremman tarjouksen houkuttelemana.


3. Viime vuosikymmeninä on tapahtunut mieletön digimurros

Yli 45-vuotiaana olet nähnyt valtavan digitalisaation ja olet joutunut sopeutumaan jatkuvasti uuteen teknologiaan. Olet se, joka on viettänyt lapsuuden ilman internetiä ja älypuhelinta. Tämän päivän 45-vuotias on ollut 18-vuotias, kun yksityisiä internet-yhteyksiä alettiin myydä koteihin vuonna 1993.

Kuitenkin kotitietokoneiden läpimurto tapahtui vuonna 1982, kun Commodore 64 julkaistiin. Osa tämän päivän 45-vuotiaista oli silloin 7-vuotiaita ja aloittivat koodirivien kirjoittamisen Basic-ohjelmointikielellä. Ääripäänä meillä on työmarkkinoilla osaajia, joilla voi olla lähes 40 vuoden kokemus ohjelmoinnista.

P.S. On joitain vanhemman sukupolven generalisteja, joiden ei tarvinnut käyttää niin paljon järjestelmiä tai tietokonetta työelämässä. Asia on onneksi korjattavissa, ja silloin suosittelen tietotekniikkakursseja. Generalistit oppivat nopeasti.


4. Jatkuva osaamisen kehittämisen asenne on jo valmiina

Generalistit innostuvat uusista asioista ja ovat uteliaita selvittämään miksi ja miten. Sen takia CV:ssä heillä on yleensä pitkä lista koulutuksista, kursseista ja/tai vapaaehtoistyöstä. He käyvät mielellään erilaisissa seminaareissa ja työpajoissa ja mahdollisesti sivutoimisena opettavat tai valmentavat jotain.

Mikäli sinullakin on osaamisen kehittäminen ollut vauhdikasta, tuo nämä asiat fiksusti esille työnhakupapereissa.


5. Vanhemman sukupolven generalistit tuovat diversiteettiä tiimiin sekä iän että monipuolisen kokemuksen puolesta

Diversiteetti eli monimuotoisuus kannattaa työpaikoissa, sillä se parantaa työyhteisön luovuutta ja tuottavuutta. Tässä sinulla on IKÄ ja MONIPUOLINEN OSAAMINEN. Jos tuot vielä jotain lisää eri kulttuurista, niin se on lisäplussaa!

McKinseyn tutkimuksessa vuodelta 2012 on todettu, että yritykset joissa on panostettu johtoryhmän monimuotoisuuteen suoriutuvat taloudellisesti paremmin kuin verrokit. Tutkimuksen tulokset osoittivat muun muassa, että yrityksillä, jotka olivat monimuotoisuudeltaan parhaan 25 % joukossa, oli myös keskimäärin 53 % korkeampi oman pääoman tuottoprosentti kuin diversiteetiltään heikommissa yrityksissä.

Rekrytoinnin ammattilainen Liisa Tapanainen selittää hyvin omassa "Generalisti sparraa generalistia" -podcast-sarjassaan, miksi monimuotoisuus kannattaa.


6. Nopea ongelmanratkaisukyky

Vaikka generalistia kutsutaan jokapaikanhöyläksi, se ei ole taakka. Kun muut puhuvat ongelmasta tai haasteesta ja suunnittelevat toimenpiteitä, sinä jo selvitit miten asian voi ratkaista, löysit ohjeet tai tärkeät yhteystiedot. Sinä et tuhlaa aikaasi, vaan pistät asiat tapahtumaan.
Moniosaamisesi ansiosta pystyt näkemään asioita eri kulmista ja ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia.


7. Vähemmän palkallisia poissaoloja

Poissaoloja pienten lasten takia ei yleensä tule. Näin ei ole vain generalisteilla, vaan kaikilla yli 45-vuotiailla. Olet aidosti kiinnostunut projekteistasi työssäsi, ja et halua missata niiden etenemistä.


yli-45-vuotias generalisti.jpg


Melkein jokainen meistä on joskus tullut hylätyksi valintaprosessissa, ja tiedämme miten kurjalta se tuntuu. Kaikille tulee joskus pettymyksiä työnhaussa. Se kuuluu asiaan. Muista reflektoida, kysy palautetta hakupapereista, tee muutoksia ja hae uudelleen! Työnhaussakin voi kehittyä, sillä sekin on taitolaji.


Tsemppiä ehdottomasti työnhakuun!
****************

Ahdistavatko työhaastattelut sinua? Vai tökkiikö työnhaku ylipäätään? Haluatko päästä itsellesi oikeanlaiseen yrityskulttuuriin ja työsisällöltään innostavaan johtotehtävään?

Autamme sekä johtajia että johtajiksi haluavia uuteen työpaikkaan.


Jos haluat liittyä johtotason työnhaussa onnistuneiden joukkoon, tervetuloa ilmaiseen kartoitukseemme.Alanvaihto Uramuutos