Blogi

Omistajavetoiset yritykset - never again vai ehkä kuitenkin?

Omistajavetoiset yritykset - never again vai ehkä kuitenkin?

“Never again”, sanovat useimmat johtajatason työnhakijat. Suurimmalla osalla (yli 90 %) asiakkaistamme on niin huonoja kokemuksia perheyrityksistä ja/tai omistajavetoisista yrityksistä, että he eivät enää aio mennä töihin yritykseen, jonka avainpaikoilla istuu omistajia.

(Muistutamme, että asiakkaamme ovat keskijohdon ja ylimmän johdon ammattilaisia.)

Päätimme tehdä LinkedIn-verkostoomme kuuluville kyselyn siitä, millaisia kokemuksia heillä on työskentelystä omistajavetoisissa yrityksissä. Kysely ja kommentit löytyvät täältä.

Nämäkin tulokset ovat hälyttäviä.

Ne, jotka sanovat “never again”, kertovat manipuloivista ja mikromanageroivista omistajayrittäjistä.
Yksi asiakkaamme kertoi, että hän sai selville heti toimitusjohtajana aloitettuaan ja talouslukuja läpi käytyään, että omistajan veli varastaa yrityksestä. Kun hän kertoi siitä omistajalle, ei omistaja halunnut tehdä asialle mitään.

Vastaavanlaisia kauhutarinoita kuulemme viikoittain. Viime viikolla yksi asiakas kertoi, että oltuaan vain puoli vuotta uudessa työssä hän päätti irtisanoutua, koska omistajan toiminta meni ihon alle.


Omassa yrityksessään omistaja on tottunut olemaan aina oikeassa ja tietää kaiken parhaiten. Myöskään lakia ei tarvitse noudattaa, ellei ole pakko. Jos omistajan poika tai tytär on tehoton työssään, siitä ei saa puhua. Yhtenä päivänä on omistajalle perheenjäsen, toisena työntekijä, kolmantena orja.
Kaikki omistajat eivät ole manipuloivia tai mikromanageroivia

Suomen yrityksistä valtaosa on mikro- tai PK-yrityksiä, joissa omistajat ovat vahvasti liiketoiminnassa mukana. Kaikki omistajat eivät tietenkään ole manipuloivia tai mikromanageroivia. Pienten ja keskisuurten yritysten kannalta valitettavaa on se, että sellaiset omistajat, joilla ei ole johtamisvalmiuksia tai halua kehittyä, pilaavat muidenkin yritysten maineen. Sana huonoista kokemuksista kiertää nopeasti. Sanotaanhan, että yksi huono kokemus vaatii nollautuakseen kymmenen hyvää. Huonot kokemukset muistetaan pitkään ja niitä kerrotaan herkästi eteenpäin, kun taas hyvistä ei aina muisteta mainita.

Kun sana huonoista kokemuksista on levinnyt, mikro- ja PK-yrityksille tulee entistä vaikeammaksi houkutella johtajia taloon ja pitää heistä kiinni. Asian muuttamiseksi omistajien on tehtävä paljon töitä. Luottamuksen uudelleen rakentaminen ei ole helppoa.

Siksipä modernien yritysten omistajien ja johtajien on tärkeää olla näkyvissä, kertoa onnistumistarinoita ja näyttää, että heillä vanhanaikainen vallalla johtaminen ei ole hyväksyttyä. Omistajat voivat olla esimerkkeinä hyvästä johtamisesta mm. siinä, että he pitävät huolta henkilöstöstä ja sen kehittymisestä.

Haluamme kuulla lisää hyvistä ja moderneista mikro- ja PK-yrityksistä, jotka haluavat ulkopuolelta johtajia johtoryhmään, hallitukseen tai Advisory Boardiin!!!

Me Kaukinen Consulting:issa emme ole headhuntereita, mutta “varastostamme” löytyy yli 300 kokenutta johtajaa operatiivisen kehittämiseen, digitalisaatioon, turnaroundiin, kansainvälistymiseen, kasvuun, uudistumiseen ja hyvään exitiin. Heillä on näyttöä onnistumisista ja aito halu saada yritykset menestymään. Haluamme auttaa mikro- ja PK-yrityksiä löytämään kunnon johtajia - ja yhtä lailla kunnon johtajat heille sopiviin työpaikkoihin! Teemme mielellämme win-win-yhteistyötä!

Olisiko aika palkata talousjohtaja, toimitusjohtaja, operatiivinen johtaja, liiketoimintajohtaja, myyntijohtaja, kaupallinen johtaja, IT- johtaja, myynti- ja markkinointijohtaja, valikoimajohtaja tai yksikön johtaja?

Tutustumme mielellämme toimintaanne ja yrityskulttuuriinne, jotta voimme vinkata teille yrityskulttuuriinne ja tarpeisiinne sopivia huippujohtajia.

Jos yhteistyö kiinnostaa, laita viesti täällä LinkedInissä tai [email protected]
Johtajat työnhaussa Verkostoituminen Asiakastarinat