Blogi

Työssä olevan johtajan työpaikan vaihto ei tapahdu sormia napsauttamalla.

Työssä olevan johtajan työpaikan vaihto ei tapahdu sormia napsauttamalla.

Työssä olevan johtajan työpaikan vaihto ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan seuraava siirto tehdään strategisesti. Se, mikä ei missään nimessä toimi, on hakuammunta!

Jos harkitset työpaikan vaihtoa, ota huomioon, että ajanpuute, aukot työmarkkinatuntemuksessa, vanhentuneet työkalut ja ruostuneet työnhakutaitosi voivat tehdä työnhaustasi haastavaa.

Tässä on muutama asia, jotka saattavat auttaa sinua työpaikan saamisessa:


1. VERKOSTOSI

On yleistä, että johtajille tulee uusia uramahdollisuuksia liike-elämän verkostojen ja suositusten kautta. Pidä yllä ammatillisia luottokontaktejasi äläkä epäröi ilmaista, että olet avoin uusille uramahdollisuuksille. Tärkeintä on mainita, mitä olet saanut aikaiseksi ja mitä haluat saavuttaa seuraavaksi. Kerro siis, mikä on sinun seuraava SELKEÄ uratavoitteesi ja milloin on sen aika. ÄLÄ MENETÄ uskottavuuttasi toivomalla epätoivoisesti mitä tahansa työpaikkaa. Jos verkostossasi on avoinna sinulle sopivia työpaikkoja, sinulle kyllä kerrotaan niistä. Jos niitä ei ole, säilytät silti arvokkaan ja vahvan johtajabrändisi.


2. LUOTTAMUKSELLISUUS

Jos olet tällä hetkellä töissä, yksityisyys ja luottamus keskusteluissa on erittäin tärkeää. Tieto siitä, että harkitset muita kuin nykyisen työnantajasi tarjoamia uramahdollisuuksia, voi vaikuttaa työhösi tai jopa vahingoittaa yrityksen mainetta. Näin voi tapahtua erityisesti silloin, jos työnantaja on globaalisti vahva toimija tai yksi alan suurimmista yrityksistä pienillä markkinoilla, joilla tiedot leviävät nopeasti. Joskus saattaa käydä myös niin, että päädyt haastatteluun saman alan yritykseen, joka ei tavoittelekaan vain tehtävän täyttämistä, vaan käyttää tilaisuuden yrityssalaisuuksien urkkimiseen. Pidä siis tämä mielessäsi ja ole varovainen.


3. SIDOSRYHMISTÄ URAMAHDOLLISUUKSIA

Aluksi saattaa vaikuttaa, että helpointa olisi löytää uusi työ samalta toimialalta. Käytännössä tässä voi kuitenkin olla haasteita. Johtajasopimuksissa saattaa olla maininta siitä, ettet saa tietyn ajan sisällä siirtyä suoraan kilpailijalle. Harkitse siirtymistä eri toimialalle, koska uudelle alalle siirtyminen todennäköisesti rikastuttaa kokemustasi. Tutki sidosryhmiäsi: asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja kiinnostavien yritysten toimialat saattavat tarjota uramahdollisuuksia, joita et ole tullut ajatelleeksi.


4. JOHTAJABRÄNDISI

Kestääkö johtajabrändisi päivänvalon? Missä olet auktoriteetti: toimialallasi tai verkostossasi? Kuka muu tietää, mitä osaat ja mihin pystyt? Mitä isompiin saappaisiin haluat, sitä keskeisemmässä asemassa työnhaussa ovat johtajabrändisi, auktoriteettisi ja osaamisesi. Jos sinulla on auktoriteettia, mutta se ei näy missään muualla kuin toimialallasi tai verkostossasi, sinulla riittää tekemistä!

  • Luo social proofia jakamalla LinkedInissä sisältöä siitä, miten olet johtajana toiminut ja mitä olet saanut aikaan, jotta voit osoittaa asiantuntemuksesi ja saavutuksesi. Muista kuitenkin jakaa vain julkisia tietoja.
  • Putsaa sometilit negatiivisuudesta. Googlaa myös nimesi. Mitä löydät?


5. UNOHDA NOPEAT PÄÄTÖKSET

Vaikka sinulle tarjottaisiin kuinka kiinnostavaa työtä, älä kiirehdi sopimuksen allekirjoittamisen kanssa.

a) Lähesty päätöstä strategisesti. Mieti heti seuraavaa steppiä tai pitkän tähtäimen uratavoitettasi. Tukeeko tämä tehtävä sitä? Mitä pääset tarjoamaan seuraavalle työnantajalle, kun sen aika koittaa? Saatko tarvittavaa kokemusta tästä yrityksestä ja tehtävästä?

b) Keskustele siitä, mitä esihenkilösi odottaa sinulta ja mitä sinä odotat tehtävältä. Puhukaa numeroista ja siitä, millaisia tuloksia odotetaan! Näin vältyt väärinymmärryksiltä. Selvitä, millä keinoin tulokset saavutetaan ja miten niitä mitataan. Varmista, että käytettävissäsi on tavoitteiden saavuttamiseen tarvittavat resurssit.

c) Keskustelkaa epäselvyyksien välttämiseksi palkkausmallista: mistä palkka koostuu, milloin palkka tulee ja kuinka paljon sitä maksetaan. Tämä on tärkeää, jottei jää mitään epäselvyyksistä. Johtotasolla harvoin arastellaan palkasta keskustelemista. Kannattaa miettiä myös muita palkkaukseen liittyviä osa-alueita, kuten osakkeita, bonuksia, autoetua, vakuutuksia ja kalliin koulutuksen kustantamista.

d) Tarkistuta johtajasopimus juristilla. Niin kuin osakassopimuksessa, johtajasopimuksessakin sinun pitää varmistaa itsellesi kivuton EXIT. Saadessasi johtajasopimuksen tai kenties ensimmäisen toimitusjohtajasopimuksen, olet ehkä niin innoissasi, että saatat unohtaa tsekata ehdot kunnolla. Tällaisena hetkenä olet vain täysin sitoutunut aloittamaan työt etkä varmaankaan mieti ollenkaan, miten asiat menevät, jos sinut irtisanotaan tai haluat itse lähteä. Ennen kuin laitat nimen alle, tuplatsekkaa ehdot juristin kanssa. Muista varmistaa, että lähtö – syistä riippumatta – on sinulle mahdollisimman KIVUTON.

Työpaikan vaihto johtotasolla vaatii strategista lähestymistapaa, kärsivällisyyttä ja nykyisiä työmarkkinoita koskevaa syvällistä ymmärrystä. On tärkeää löytää työpaikka, joka tyydyttää ammatillisen nälkäsi ja vastaa henkilökohtaisia uratavoitteitasi. Tiedät hyvin, ettei tämä ole aina helppoa, mutta se on kuitenkin täysin mahdollista.

P.S. Haluatko hands-on apua johtajabrändisi uudelleenrakentamiseen ja näkyväksi tulemiseen? Tervetuloa meille kaupallistettavaksi. Kartoitukseen pääsee tästä.
Johtajat työnhaussa Johtajabrändi Työnhaku salaa Uramuutos