Blogi

Osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen

Osaamisen tunnistaminen ja sanoittaminen


Onko sinulla ollut haasteita oman osaamisesi tunnistamisessa ja sanoittamisessa? Niiden tekeminen kyllä helpottaa huomattavasti työnhakua.


Yleensä mieleen tulee heti ne asiat, joita emme osaa, tietenkin! Mutta hyvin rakennettu osaamispohjainen CV sekä LinkedIn-profiili herättää huomion.


Jopa kokeneiden ammattilaisten on vaikea sanoittaa omaa osaamistaan. Joten älä hätäile, et ole yksin.


Mutta mitä kaikkea osaammekaan: on piilo-osaamista, ydinosaamista ja siirtyvää osaamista. Sitten sen päälle on vielä sinun personallisuutesi.

Miten tunnistat osaamisesi? Kysymällä ja reflektoimalla! Tässä muutama kysymys, joiden avulla helpotat osaamisen tunnistamisen tuskaa:

  1. Mitä asioita sinun on helppo tehdä? Minulla on tuttu, jolle aina tuttavat soittelivat, jos tietokone meni jumiin, läppäri oli rikki tai piti asentaa jotain softaa. Kysyin, miksi hän ei tee näitä hommia työkseen, koska on aina valmis auttamaan ja osaakin näitä asioita niin taitavasti. Hän sanoi, että "nämä ovat näitä harrastusjuttuja, eihän kukaan maksaisi tästä, tykkään auttaa". Tässä on yksi esimerkki, miten et välttämättä näe omaa potentiaaliasi, vaikka se on nenäsi edessä.
  2. Kysy lähipiiristä, mitä sinä heidän mielestään teet parhaiten (nimenomaan teet).
  3. Mitä neuvoja sinulta kysytään? Kaveri soittaa ja kysyy jotain, työkaveri kysyy jotain, sukulainen kysyy jotain… Siinä on jo lista. Mistä aiheista he kysyvät neuvoa?
  4. Mistä tekemästäsi asiasta sinua kiitetään?
  5. Millaisessa tekemisessä sinulle tulee flow-tila? (Flow-tila on silloin, kun koko maailma häviää ja sinä vain keskityt yhteen asiaan, unohdat jopa ruokatauon. Jatkat niin kauan kun tulee kunnon vessahätä.)
  6. Miten saman alan ammattilaiset LinkedInissä kirjoittavat osaamisestaan? Käy stalkkaamassa!

Opettele sanoittamaan osaamisesi (vaikka viisi bulletpointia) ja puhu siitä!


Jos et kerro mitä osaat, kukaan ei voi sitä tietää!


Älä anna periksi työnhaussa. Älä luovu unelmistasi! Sä saat sen työn kyllä! 💪
Tsemppiä työnhakuun!


Julia Kaukinen
Työnhakusparraaja, uravalmentaja ja mentori
CV Työnhaku Urapolku