Blogi

Generalisti-johtajan kirous työnhaussa

Generalisti-johtajan kirous työnhaussa

GENERALISTI sitä ja generalisti tätä.

Onko generalistin palkkaaminen yritykselle uhka vai mahdollisuus?

On aika nostaa esiin generalistien haasteet työnhaussa. 🤔

Ehkä joku muistaa vielä, että aloitin urakonsulttiurani auttamalla generalisteja työnhaussa. Näin heidän työnhakutuskansa niin selvästi.

Siirryttyäni johtotason urakonsultointiin olen törmännyt asiakkaidemme kohdalla samoihin haasteisiin. Mitä korkeampaan asemaan he ovat urallaan nousseet, sitä enemmän heistä on tullut generalisteja – käytännössä yleisjohtajia siis. Heillä on substanssiosaaminen vähentynyt, kun taas johtajuuden ja strategisen ajattelun merkitys on korostunut.

Karkean arvion mukaan 80 % asiakkaistamme on generalisti-johtajia, (VP:t, CEO:t, CFO:t, COO:t, CDO:t, CMO:t, CHRO:t…Head of X, X Director)

Olen todennut, että generalisti-johtajien suurin haaste työnhaussa on se, että he eivät itse näe, minkälaisia erottuvuustekijöitä heillä on työmarkkinoilla.

Olen aina sanonut ja toistan edelleen:

Organisaatiot tarvitsevat generalisteja, yleisjohtajia. 🫶

GENERALISTI-johtaja on mahdollisuus työnantajalle – ja generalismi johtajalle itselleen.

Sinun on kuitenkin hyvä ymmärtää, että generalismi saattaa olla sinulle myös uhka – tai jopa kirous – jos et arvosta omaa osaamistasi, kokemustasi etkä osaa viestiä työnantajalle lisäarvoasi eli erottuvuustekijöitäsi johtajana.

Yleisjohtajana saatat kokea, että sinun on hankala myydä itsesi uuteen pestiin, koska et oikein osaa sanoittaa sitä, missä olet paras. Olet ehkä tullut sokeaksi osaamisellesi, koska olet hoitanut hyvin erilaisia tehtäviä yli 20 vuoden urasi aikana.

Pahinta, mitä voit tehdä itsellesi, on viestiä työmarkkinoilla, että voit tehdä tätä ja tätä ja vielä tuota ja että sinua kiinnostaisi vielä tämä ja ehkä tuo ja tuo. Eli et anna konkreettista tietoa siitä, mitä oikeasti etsit. Johtajana sinun pitää tietää, mihin suuntaan olet menossa ja mikä olisi sinulle täydellinen pesti.

Generalisti-johtajat eivät ole ylläpitäjiä, joita palkataan katsomaan, että kaikki rullaa ja menee suunnitelmien mukaan. Joillekin ylläpitopesti olisi aivan lottovoitto, mutta generalisti-johtaja rupeaa hyppimään seinille muutamassa kuukaudessa, jos hän ei pääse tekemään muutosta (kehittämään, tehostamaan, muuttamaan, kasvattamaan, pelastamaan, korjaamaan jne). Generalisti-johtajat syttyvät sellaisista haasteista, joita muut pitävät mahdottomina.

Olen itse generalisti ja ylpeä siitä. Itse asiassa juuri generalismini (=sekava taustani) auttaa meikäläistä yhdistämään palikat ja näkemään yleisjohtajien vahvuudet – sekä coachaamaan heitä oikeaan suuntaan.

Meidän urakonsulttitiimissä on vain generalisteja. Koska arvostan. 🫶

Sinä päätät tietenkin itse, miten haet töitä ja viestit lisäarvoasi johtajana. Mutta jos kuitenkin tarvitset ulkopuolista apua, meidän tiimi auttaa sinua mielellään sekä osaamisesi kaupallistamisessa että työnhaussasi.

Tervetuloa kartoitukseemme!

Johtajat työnhaussa Johtajan kaupallistaminen Alanvaihto