Blogi

Uraitsetunto miinuksella? On aikaa tehdä turnaround.

Uraitsetunto miinuksella? On aika tehdä turnaround.

Uraitsetunto voi mennä miinukselle. Samoin kuin yritykselle, myös uraitsetunnolle voi tehdä turnaroundin.

Joskus meille tulevat asiakkaat ovat aivan rikki. Usein se johtuu siitä, että he ovat joutuneet väärälle toimialalle, väärään tehtävään tai väärän esihenkilön alaisuuteen.

Jos sinusta tuntuu, että työnantaja on väärä, kyse voi olla siitä, että yrityksen johtaminen, yrityskulttuuri tai toimintatavat (mm. päätöksenteko) eivät vain sovi sinulle. Vaikka työnantaja olisi kuinka arvostettu ja Suomen suurimpien yritysten listalla, silti se voi olla sinulle täysin väärä.

Väärä tehtävä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että se on sinulle liian helppo, liian operatiivinen tai se on juuri sitä samaa, mitä olet tehnyt aikaisemminkin. Et opi mitään uutta siinä. Joskus voi käydä myös niin, että tehtäväsisältö ei vastaakaan sitä, mitä sinulle on luvattu.

Väärä esihenkilö tarkoittaa, että esihenkilölläsi on erilainen tapa johtaa kuin se, mitä itse arvostat esihenkilönä. Eli johtamistyyli ei vastaa sinun johtamisarvojasi.

Kun päädyt itsesi kannalta väärään paikkaan, se vie sinulta uraitsetuntoa.

Kun huomaat, ettei uusi tehtävä tai yritys olekaan sopiva sinulle, älä pidä sitä sisälläsi, vaan ota se heti puheeksi esihenkilösi kanssa – johon sinulla on toivottavasti hyvät välit! Jos välit eivät ole vielä rakentuneet, etsi urakonsultti tai -valmentaja, jonka kanssa voitte yhdessä rakentaa pohjan keskustelulle esihenkilösi kanssa.

On fakta, että virherekrytointeja tapahtuu. Aina voi kuitenkin neuvotella, tehdä muutoksia tai jopa yhteisen, kolmen kuukauden exit-suunnitelman. Varsinkin isoissa taloissa on monia mahdollisuuksia: ehkä tehtävänkuvaa voi laajentaa tai vaihtaa eri yksikköön.

Kun sinulla on liian kiire vaihtaa työpaikkaa, voit päätyä laastaritehtävään, joka ei olekaan sinulle niin sopiva. Kun on kriisi päällä, tekee helposti vääriä valintoja. Tämänkin takia lähtöä kannattaa suunnitella.

Pelko ja sinnittely voi ajaa uraitsetuntosi miinukselle. Näin on käynyt monille asiakkaistamme. Etenkin sellaisille, jotka ovat manager- tai senior manager -tehtävissä, vaikka olisivat valmiita paljon vaativimpiin pesteihin.

Monen asiakkaamme kanssa lähdetään liikkeelle tilanteesta, jossa uraitsetunto on miinuksella. Kokeneet ammattilaiset eivät osaa hakea sopivan tason tehtäviä eivätkä uskalla pyytää kunnon palkkaa. Heille on tullut huijarisyndrooma, koska he eivät pääse työssään näyttämään kykyjään.

Arvioimme heidän työhistoriaansa ja tuloksiaan sekä ravistelimme heidän omaan ammatti-identiteettiinsä liittyviä käsityksiä. Kaupallistamme heidän osaamisensa ja sparraamme sekä työhaastatteluihin että neuvotteluihin. CV:n, LinkedInin ja valokuvat laitamme priimakuntoon! Pakotamme heidät myös näkemään sen, mitä lisäarvoa he tuovat työnantajalle.

Kun sparraamme asiakkaitamme keskusteluun esihenkilönsä kanssa, tuloksena on usein se, että asiakkaamme viihtyvät pidempään nykyisessä tehtävässään ja saavat lisäaikaa työnhakuun. Asiakkaamme ymmärtävät oman arvonsa ja haluavat hakea vain niitä tehtäviä, jotka ovat heistä tarpeeksi vaativia, kiinnostavia ja heille sopivia.

He eivät enää hae tehtäviä Manager- tai Senior Manager -titteleillä, vaan tähtäävät korkeammalle asettamalla kilpailukykyisen, mutta täysin mahdollisen palkkatavoitteen.

Oletko sinäkin samassa tilanteessa? Kaipaatko rohkaisua ja uraitsetunnon ravistelua?
Tervetuloa kartoitukseen.

Uramuutos Johtajat työnhaussa