Blogi

Asiakastarina: joskus potkut tulevat täysin yllättäen

Joskus potkut tulevat täysin yllättäen

Viime keväänä yksi asiakas kävi meillä ilmaisessa kartoituksessa. Annetaan hänelle nimi Hannele. Hän oli tyytyväinen työhönsä, jossa hän oli siinä vaiheessa viihtynyt yli vuoden. Hyvä esimies, kunnon haasteet ja onnistunut alanvaihto. Hän tuli kartoitukseen, koska hän halusi laittaa LinkedIn-profiilinsa kuntoon, jotta se tarvittaessa löytyisi LinkedInissä hänelle sopiviin tehtäviin.

Kartoituksen yhteydessä Hannele mainitsi ohimennen, että yksi kaveri oli houkutellut häntä toiseen yritykseen, joka toimi täysin eri alalla. Annetaan kaverille nimeksi Tiina. Uuteen työhön ja uudelle toimialalle hyppääminen arvelutti Hannelea. Tiina oli kuitenkin soittanut jo kolme kertaa ja tarvitsi kipeästi apua, joten Hannele päätti harkita työpaikan vaihtoa.

Koska meillä Kaukinen Consultingissa oli siihen aikaan tarjolla vain kaupallistamispalvelu, joka oli Hannelelle liian iso paketti senhetkiseen tarpeeseen, yhteistyömme ei silloin alkanut. Varoitin häntä kuitenkin mahdollisesta tulevasta toimialasta, koska sillä alalla, mihin Tiina houkutteli, toimitaan eri tavalla kuin mihin Hannele oli tottunut.

Nyt lokakuun alussa Hannele palasi meille ja kertoi, mitä oli tapahtunut. Hän oli lupautunut auttamaan Tiinaa tunnetun keskikokoisen yrityksen muutoksessa ja strategian läpiviennissä. Hannelelle oli luvattu tarvittavat resurssit, hienompi titteli, hyvä palkka - ja jäätävät haasteet.

Työn alettua hän oli joutunut tekemään 12-tuntisia päiviä, koska yllättäen resursseja olikin tarjottu vähemmän, kuin alun perin oli luvattu. Vaikka pitkät työpäivät rasittivat, oli Hannele halunnut tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ja saanut aikaiseksi jopa ihmeitä ottaen huomioon, että pandemia sekä sotatilanne olivat koetelleet alaa kohtuuttoman paljon.

Sitten eräänä päivänä Tiina soitti. Hän pyysi lounaalle ja sen jälkeen tapaamiseen toimistolle.
Hannele oli innoissaan, odotti kiitosta hyvästä työstä ja halusi neuvotella lisäresursseista! Hän jopa valmisteli suunnitelman ja laskelmat ennen tapaamista.

Lounaalla ei puhuttu töistä, vaihdettiin vain kuulumisia. Sitten he siirtyivät toimistolle.

Yhtäkkiä toimistoon tuli HR-johtaja, joka kertoi, että palaverissa käsiteltäisiin Hannelen koeaikapurkuun liittyviä asioita.

HOW FUCKED UP IS THAT?!

***************************************

Katsoin Tiinaa, jonka olen tuntenut yli 10 vuotta ja seurannut häntä tähän yritykseen auttamaan.

“Onko tämä vitsi? Oletteko tosissanne? Kertokaa, mitä olen tehnyt väärin.”
Tiina vain sanoi, että tämä on koeaikapurku, ei heidän tarvitse selittää minulle mitään ja lisäsi Hannele, nothing personal…

Elämäni romahti siinä. Silmissä pimeni. Ahdistus, pettymys, kylmyys tuntui kropassani.

Katsoin taas Tiinaa silmiin ja kiitin häntä tästä arvokkaasta opista.

***************************************
Koeaikapurussa ei tosiaan ole pakko kertoa syytä irtisanomiseen. Purku ei saa kuitenkaan perustua syrjiviin tai epäasiallisiin perusteisiin. Verrattuna YT:ihin on irtisanominen koeaikana kovempi isku uraitsetunnolle. Asiasta jää ns. paskan maku ja purkuun johtaneita syitä saattaa jäädä miettimään pitkäksi aikaa. Koska syitä ei kerrota.

Miksi jaan tämän tarinan?

En halua kannustaa olemaan luottamatta kavereihin, mutta kriittisyys ja varovaisuus on järkevää - varsinkin, jos kaveri soittaa monta kertaa ja on valmis lupaamaan vaikka mitä.

  • Kysy aina itseltäsi, palkkaisitko sinä tämän kaverin. Luotatko häneen 100-prosenttisesti?
  • Jos sinua houkutellaan uuteen työhön, niin varmista aina, mikä on prioriteetti numero 1 ja mitkä ovat minimitavoitteet.
  • Selvitä myös, miten onnistumisesi mitataan.

Koska väärinkäytöksiä rekrytoinneissa on tullut aika monta vastaan, haluamme muistuttaa, että aina kannattaa ottaa kaikki lupaukset kirjallisina.

Jos koet, että et ole saanut uudessa työssäsi sitä, mitä luvattiin, sinulla on mahdollisuus palata takaisin vanhalle työnantajalle. Mitä nopeammin soitat ja kysyt mahdollisuutta palata, sitä parempi.

Jos takaisinpaluu ei kuitenkaan onnistu etkä viihdy uudessa työssäsi enää, me autamme sinua löytämään uuden työn, jossa sinua arvostetaan ja jossa pääset ratkaisemaan kunnon haasteita ja johtamaan ihmisiä kohti heille merkityksellisiä tuloksia.

Tervetuloa meille ilmaiseen kartoitukseen!
Uramuutos Alanvaihto Johtajat työnhaussa Asiakastarinat